Bledy

Błędy znalezione w wersjach 1.2

Moderator: dEmoraliZator

Awatar użytkownika
Calchaas
Posty: 29
Rejestracja: ndz mar 27, 2005 21:41

Post autor: Calchaas » pn cze 27, 2005 17:22

Ja też mam błąd!:) Jest to naprawdę malutki, tyci-tyci nieistotny błędzik. No, ale skoro Weq ma zamiar usunąć je wszystkie... Kiedy użyjemy komendy zapytaj karczmarz lothar ten powie nam, że ten zniknął, nawet wtedy, jeżeli lothar nadal siedzi w karczmie.

Awatar użytkownika
beluosus
Posty: 422
Rejestracja: śr cze 23, 2004 15:39
Lokalizacja: Acheront
Kontakt:

Post autor: beluosus » wt sie 02, 2005 13:54

Calchaas pisze:Ja też mam błąd!:) Jest to naprawdę malutki, tyci-tyci nieistotny błędzik. No, ale skoro Weq ma zamiar usunąć je wszystkie...
Też mam jeden: "weź 0*zlota" bierze jedną monetę (oczywiście jeżeli jest takowa w lokacji) ;). No i nie można jeść chleba jak ma się go w rękach :P.
Na każdą świętość jest bluźnierca
Na każdą Otchłań - spojrzenie wzwyż
Na każdą boskość - Krzyż

Awatar użytkownika
sEwer
Posty: 22
Rejestracja: wt mar 16, 2004 14:12
Lokalizacja: Krawędź Mroku
Kontakt:

Post autor: sEwer » wt sty 03, 2006 22:15

--== w TXT\FAQ10.TXT ==--
1.
P1.9: W jakim jezyku zostala napisana Otchlan?
O: W Pascalu, z jedna wstawka assemblerowa od wlaczania i wylaczania kursora)
brak/nadmiar nawiasu, jest tylko jeden nawias

2. Między P2.4 a P2.5 jest 5 pustych linii, miast jednej jak między innymi.

--== w TXT\WSTEP2.TXT ==--

3. W linii 20/21:
... Jakby
by nie bylo zapraszamy do gry, ...
Jak by nie bylo "by" jest uzywane za wiele razy.

4. W linii 49/50:
Do dyspozycji masz okolo 200 polecen, czy nawet wiecej. Ale na tym sudzie
panuje pare waznych praw:
Nie zaczynalbym zdania od 'Ale', szczegolnie w tym kontekscie.

5. W linii 82:
jest do obejzenia w siedzibie burmistrza (poludniowo zachodnia czesc miasta).
do obejrzenia: http://so.pwn.pl/slowo.php?co=obejrze%E6

--== w trakcie gry ==--

6.Pomoc przy wyborze rasy:
Wybierz rase twego bohatera: pomoc
Rasa rzutuje przede wszystkim na poczatkowe wartosci wspolczynnikow, oraz
na miejsce startu. W trakcie gry zas na stosunek innych mobow do ciebie,
ktore moga cie lubic, uwielbiac albo nienawidziec. ...
Wynika z tego że jestem mobem. Gdybym byl nim nie byl, rasa rzutowac by mogla najwyzej na 'stosunek mobow' do mnie, a 'innych' byloby niepotrzebne. Rowniez 'ktore moga cie lubic, ..." wydaje sie nie najszczesliwsza konstrukcja na pierwszy rzut oka. Lepiej wygladaloby i brzmialo imho "do ciebie. Moga cie one lubic, uwielbiac ..."

7. Pomoc przy wyborze profesji:
Wybierz profesje: pomoc
Wybor profesji jest nawazniejszym wyborem, ktorego musisz dokonac. Wplywa
ona
na dobor umiejetnosci i czarow oraz wstep do Gildii. Mozna tez sie
spotkac z opinia, ze za pomoca niektorych profesji gra sie latwiej badz
trudniej.
Jako ze w pierszym zdaniu podmiotem jest wybor, to "ona" w zdaniu drugim jest jakby zawieszone w slownej pustce, czytelnik zastanawia sie o jaka "oną" chodzi, i chwilę mu zajmie dojście, że chodzi o profesję, zatem lepiej zaprawdę brzmiałoby "Profesja wpływa ...". Sformulowanie, ze profesja wplywa na "wstep do Gildii" rowniez wydaje mi sie niezgrabne, odnosze wrazenie ze chodzi o czlonkostwo. Zasadniczo pomoc do profesji wydaje mi sie najmniej dopracowaną, po jej przeczytaniu, owszem wiedziałem o co chodzi, lecz pozostało dziwne uczucie, że przeczytałem coś, co zostało napisane... niezgrabnie. Coś wymyślę więcej, jak mnie tknie wena.

8. Pomoc przy wyborze płci:
Wybierz plec: pomoc
Płeć lekko modyfikuje początkowe wartości współczynników postaci oraz ma
pewien wpływ na stosunek innych mobów do twojej postaci.
Primo - polskie litery są tu włączone, a w poprzednich przypadkach nie (bo przecież jeszcze nie wiemy, czy user ma możliwość ich odczytania) i w tym przypadku również nie powinno ich być.
Secundo - znów zagadnienie 'innych mobów' - sugestia, żem ja sam mobem. Wystarczy usunąć "innych".

9. Tutorial Lothara:
"To co się ukazało to spis towarów w tym miejscu, polecenie to działa w każdym
miejscu gdzie można coś kupić. Czemu Ci zawracałem głowę z umiejętnościami?
Czemu => Dlaczego
Oficjalnie znaczenie słowa "czemu" to celownik od słowa "Co", można go użyć w pytaniu jedynie jeśli chcemy zapytać "czemu się przyglądasz?" ale użycie "czemu" w znaczeniu "dlaczego" jest błedne.

10. Tutorial Lothara:
"Skoro już kupiłeś broń, to pytanie gdzie ją masz. ...
Niby wiadomo o co chodzi z owym pytaniem, niemniej jednak by było prawidłowo należałoby rzec "to powstaje pytanie - gdzie ją masz".
c=:=:=:=[:::::::::::::::::::::::::::>

Awatar użytkownika
sEwer
Posty: 22
Rejestracja: wt mar 16, 2004 14:12
Lokalizacja: Krawędź Mroku
Kontakt:

Post autor: sEwer » wt sty 03, 2006 23:21

Nagminny brak przecinka przed literką "a" w opisach ulic w Mantarze.
Ulica Boczna = (282,341,13) w miasto.are
...
Skrzyżowanie to widzimy na południu a na północy
...
Ul. Boczna = (282,342,13) w miasto.are
...
na zachód przechodzi w ulicę Gildii a na wschód
...
Ulica Główna = (280,342,13) w miasto.are
...
Jest tu duży ruch a to
....
Plac cmentarny = (280,345,13) w miasto.are
...
i na północ widać handlarzy zniczami i kwiatami a na wschód wejście
...
Plac Cmentarny = (280,347,13) w miasto.are
...
Na południe biegnie jakaś alejka a śmietnik cmentarny widnieje na
...
Alejka = (280,348,13) w miasto.are
...
widzisz Gildię Skrytobójców a z południa słyszysz jakiś gwar, szum i
...
Myślę, że może ich być więcej, możnaby poprawić to masowo, ponieważ przed każdą literką "a" powinien stać przecinek, o ile po niej i przed nią jest spacja. Czyli przydałaby się globalna zamiana " a " na ", a "
ja robię takie rzeczy zazwyczaj w vim-ie :
:%s/ a /, a /g
Co spowoduje dodanie przecinka przed " a " rownież tam gdzie już był, a że wieloprzecinków nie uznajemy to następnie robię:
:%s/,,/,/g
co likwiduje ewentualne nadmiarowe przecinki.
Powodzenia : )
Ostatnio zmieniony śr sty 04, 2006 0:26 przez sEwer, łącznie zmieniany 1 raz.
c=:=:=:=[:::::::::::::::::::::::::::>

Awatar użytkownika
beluosus
Posty: 422
Rejestracja: śr cze 23, 2004 15:39
Lokalizacja: Acheront
Kontakt:

Post autor: beluosus » śr sty 04, 2006 0:13

Spójrzmy na ten urywek tekstu:
sEwer pisze:Myślę, że może ich być więcej, możnaby poprawić to masowo, ponieważ przed każdą literką "a" powinien stać przecinek, o ile po niej i przed nią jest spacja.
A także na ten:
sEwer pisze:Co spowoduje dodanie przecinka przed " a " rowniez tam gdzie juz byl, a ze wieloprzecinkow nie uznajemy to nastepnie robie:
:%s/,,/,/g
co likwiduje ewentualne nadmiarowe przecinki.
Starajmy się używać polskich znaków, a jak już nam się nie chce (albo strony kodowe nam się pomieszały :P) to chociaż cały tekst piszmy jednolitym stylem. :twisted:
Na każdą świętość jest bluźnierca
Na każdą Otchłań - spojrzenie wzwyż
Na każdą boskość - Krzyż

Awatar użytkownika
sEwer
Posty: 22
Rejestracja: wt mar 16, 2004 14:12
Lokalizacja: Krawędź Mroku
Kontakt:

Post autor: sEwer » śr sty 04, 2006 1:28

1. po "zagadaj mag" w karczmie 'Pod Klonem'
(1) Jestem głodny. Co robić?
(2) Chce mi się pić. Co robić?
(3) Ciągle się gubię w mieście.
(4) Ze wszystkich walk muszę uciekać, bo przegrywam.
(5) Co będzie jak mnie zabiją?
(6) Czy jest jescze coś co powinienem wiedzieć?
(7) Co ciekawego jest poza granicami miasta?
(8) Co możesz ciekawego powiedzieć o mieście?
(9) Dobra to lecę po przygodę!
brakuje z w "jeszcze"

2. w odpowiedzi na pytanie nr 8:
"O mieście? Nic specjalnego. Jedno z normalniejszych miast w tej części
kontynentu. Oprócz Dominion na wschód stąd, bo dalej na północ jest tylko
gorzej. Mantar jest dość dziownym miastem - na przestrzeni gdzie powinna byc ...
dziownym - nadmiarowe "o"
c=:=:=:=[:::::::::::::::::::::::::::>

Awatar użytkownika
beluosus
Posty: 422
Rejestracja: śr cze 23, 2004 15:39
Lokalizacja: Acheront
Kontakt:

Post autor: beluosus » śr sty 04, 2006 2:01

Podczas walki z elementalem ognia którego wyczarowałem mając bardzo mało many użyłem rozbrojenia, skutek:

Zaczynasz walkę z elementalem ognia.
Elemental ognia rozpływa się w powietrzu.
Elemental ognia nie jest uzbrojony!

Coś mi się wydaje, że jak elementala nie ma to jego broni też (pomijając fakt, że elemental i tak nie jest uzbrojony) :P.
Na każdą świętość jest bluźnierca
Na każdą Otchłań - spojrzenie wzwyż
Na każdą boskość - Krzyż

Awatar użytkownika
beluosus
Posty: 422
Rejestracja: śr cze 23, 2004 15:39
Lokalizacja: Acheront
Kontakt:

Post autor: beluosus » śr sty 04, 2006 18:55

sEwer pisze:9. Tutorial Lothara:
"To co się ukazało to spis towarów w tym miejscu, polecenie to działa w każdym
miejscu gdzie można coś kupić. Czemu Ci zawracałem głowę z umiejętnościami?
Czemu => Dlaczego
Oficjalnie znaczenie słowa "czemu" to celownik od słowa "Co", można go użyć w pytaniu jedynie jeśli chcemy zapytać "czemu się przyglądasz?" ale użycie "czemu" w znaczeniu "dlaczego" jest błedne.
Masz rację, ale to mówi Lothar, a on też jest człowiekiem i mu też mogą się zdarzyć błędy. Akurat w tym miejscu jest to jednak (chyba) błąd spowodowany nieznajomością języka polskiego ;), a nie umyślny błąd.
Na każdą świętość jest bluźnierca
Na każdą Otchłań - spojrzenie wzwyż
Na każdą boskość - Krzyż

Awatar użytkownika
Weq
Posty: 1383
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Post autor: Weq » sob lut 04, 2006 15:36

Re: sEwer

Post z : Wto Sty 03, 2006 9:15 pm
1,2,4,5,6,7,8,9,10 - poprawione

Post z : Wto Sty 03, 2006 10:21 pm
Poprawione, ale na razie w miescie ino - potem reszta...

Post z : Sro Sty 04, 2006 12:28 am
Poprawione.

Pozdrawiam,
Weq
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

Awatar użytkownika
seeebek
Posty: 29
Rejestracja: pt kwie 21, 2006 21:18
Lokalizacja: Düren Niemcy
Kontakt:

Post autor: seeebek » sob kwie 22, 2006 20:45

Nie chcę męczyć Weqa, ale jeden z tych tekstów na końcu walki ma zły przypadek, jeśli chodzi o osobe, która umarła. Niestety wypadło mi z głowy który, ale jeśli masz czas to sprawdź te teksty. Jestem pewien, że w jednym stała nazwa moba w mianowniku, a nie w dopełniaczu (a może to bylo w celowniku ?). Jak zauważe który to ci dam znać.
P.S. Może pomoże ci jeszcze to, że nazwa moba stała na końcu zdania. Powinno pomuc bo w większości stoi na początku.
Czytać na głos:
Three swiss witch-bitches which wished to be switched, watch three Swatch watch switches.

Awatar użytkownika
Alienship
Posty: 66
Rejestracja: sob kwie 15, 2006 20:19
Lokalizacja: : dąkS

Post autor: Alienship » ndz kwie 23, 2006 1:14

to nawet chyba wiecej niz jeden tekst, ja pamietam taki:

fachowym cieciem odcinasz leb [mianownik]

no a niby powinien byc celownik. mnie tam nie przeszkadza =)
Ostatnio zmieniony wt maja 16, 2006 19:28 przez Alienship, łącznie zmieniany 1 raz.
Hi! I'm a signature virus. Please copy me to your signature to help me spread.

--
http://www.everglades.yoyo.pl Absolutnie nowa muzyka. Moja =)

Awatar użytkownika
seeebek
Posty: 29
Rejestracja: pt kwie 21, 2006 21:18
Lokalizacja: Düren Niemcy
Kontakt:

Post autor: seeebek » ndz kwie 23, 2006 11:27

Dokładnie o ten sam mi chodziło, dziś rano dopiero udało mi sie go "wywalczyć". "Fachowym cieciem odcinasz leb Lump" Fajnie brzmi :D
Czytać na głos:
Three swiss witch-bitches which wished to be switched, watch three Swatch watch switches.

Awatar użytkownika
Alienship
Posty: 66
Rejestracja: sob kwie 15, 2006 20:19
Lokalizacja: : dąkS

Post autor: Alienship » ndz kwie 23, 2006 23:59

wlasciwie to nawet niekoniecznie celownik, popatrzcie:

fachowym cieciem odcinasz leb lumpa [kogo?]

fachowym cieciem odcinasz leb lumpowi [komu?]

roznica polegam na tym, ze w pierwszym przypadku skupiamy sie na łbie (czyli ze odcinamy akurat leb, a nie co innego) a w drugim na podmiocie cięcia (czyli, ze to lump akurat jest a nie jaszczur czy burmistrz na przyklad)
Hi! I'm a signature virus. Please copy me to your signature to help me spread.

--
http://www.everglades.yoyo.pl Absolutnie nowa muzyka. Moja =)

Eru
Posty: 135
Rejestracja: pn sty 03, 2005 17:58
Lokalizacja: MUC
Kontakt:

Post autor: Eru » ndz lut 24, 2008 17:40

- na północ od Mantaru, w najbardziej na zachód wysuniętej części klifu w południowej kratce wyjścia opisane są :S,E; a można pójść na wschód i na północ

-w wiosce bagniaków koło bagien na północ od Mantaru: jak wejdę na piętro do chatki zwiadowcy i dam: "przeszukaj biurko", to wyskakuje: "a oto co tam znalazłeś:", kursor mryga, a gra się zwiesza

- sporo mniejszych i większych błedów w wiosce i jaskiniach goblinów na południe Hexenlore... ktoś już tutaj zarzucał z tym mapę ;) jak coś, mogę wymienić ale bez numerków lokacji, bo ja jestem gdzie indziej, a ferie się kończą

- wspomniany już błąd(?) koncepcyjny z jaskinią czarnego smoka i ogrodem Grimwalda -> dwie lokacje w jednym miejscu

- jak dojde do Skrabca Artefixka, i daje znowu W (jakbym przez drzwi chciał przejść ;)) to wyskakuje "próbujesz otworzyć drzwi do skarbca artefixa" a chyba powinno być "drzwi są zamknięte" (czy jakie tam jest zamkniecie)

-walczyłem sobie z Poszukiwaczem(czy jak on tam się zowie) w kopalni, on uciekał ja go goniłem - w ten sposób oddaliliśmy się od jego zwykłego legowiska na wschód. w pewnym momencie wyrwał się z walki, ale nie pokazał się w którą stronę uciekł. sp - nic, roz - nic. obejrzałem najbliższe rozgałęzienia - nic. wróciłem do jego zwykłego legowiska i tam był, i raczej nie uciekł w normalny sposób bo musiałbym w błyskawicznym tempie przeskoczyć ~5 lokacji

- jak umrę pod wodą z niedotlenienia, to odradzam się w tym samym miejscu, zamiast w kaplicy(podobny błąd był kiedyś na bagnach) - na szczęście zwykle działo się to podczas walki, więc stwór miłosiernie mnie dobijał i odradzałem się jak Pan Bóg przykazał w kaplicy

- na moim aktualnym sejwie, w momencie kiedy wskoczy nowy dzień spadają mi statystyki: siła z 16 na 15 albo 14 i kondycja z 19 na 18 albo 17... po wpisaniu "działanie" nic nie ma, a jak przyszedłem z 1,5k złotych monet i "ulecz choroby", to później było to samo... fajnie by było jakby dało się naprawić tego sejwa ....

błędy w opisach:
- północne skulldust: na krzyżowaniu śmierci z piszczelową i krwawej z mroku
- w lokacji zamykającej podwodny tunel pod kryptą(z kratą)
- pomoc trenuj: wyświetla że można trenować statystyki, ale jak wpiszemy trenuj hp, to się nam zwiększa hp

i na koniec bug forumowy:
próbuje zmienić hasło, a dostaję komunikat: nieprawidłowy adres email
Niech dźwięczy, męczy, aż do zadyszki, śmiechu mi trzeba przede wszystkim

Awatar użytkownika
Qspy
Posty: 91
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 10:59

Post autor: Qspy » wt kwie 22, 2008 20:22

1. Niewiem czy to blad czy cos zle robie. Postanowilem rozpoczac na probe klerykiem i ustawiam umiejetnosc leczenia:

<46/46hp 133/133m 26/135mv 59/181exp 41gold>/przyporzadkuj k leczenie lekkich ran
Teraz pod klawiszem k jest użycie umiejętności leczenie lekkich ran

Wduszam literke k podczas walki oraz poza walka i niechce leczyc/uzywac tej umiejetnosci. Moze cos zle robie ale niemam pomyslu.

2. Prompt, gdy chcemy go ladnie pokolorowwac/ustawic duzo statystyk w nim to brakuje miejsca (limit znakow do wprowadzania w jednej linii) i jest to niemozliwe.

ODPOWIEDZ