Mapa?

Gdzie można znaleźć katanę? Jak dojść do Dominion? Wejdź i zapytaj, a dowiesz się na pewno. Dział o problemach na które może się natknąć każdy gracz.

Moderatorzy: beluosus, dEmoraliZator

Estella
Posty: 123
Rejestracja: sob wrz 12, 2009 18:23

Re: Mapa?

Post autor: Estella » śr kwie 22, 2015 11:30

Zepsucie zabawy to jedno, a fakt, że wtedy wszystkie ukryte przejścia i lokacje mielibyście podane na tacy, to drugie.

Dla mnie jedną z ulubionych cech Otchłani jest to, że mogę sobie pozwiedzać świat.
Co prawda zdarzało mi się władować tam, gdzie absolutnie nie powinnam była włazić, albo umrzeć z głodu, bo gdzieś utknęłam bez jedzenia, ale trudno, taki urok.
Następnym razem byłam mądrzejsza.

kisiel365
Posty: 136
Rejestracja: wt kwie 21, 2015 8:42

Re: Mapa?

Post autor: kisiel365 » śr kwie 22, 2015 13:16

Możliwość skorzystania z takiego narzędzia to jedno, a skorzystanie z niego to drugie. Jestem przekonany, że warunkowe przejścia (w zależności od postępu w queście, jakiegoś stanu lokalizacji, nie wiem jak Weq to zaimplementował) można albo pominąć przy eksporcie do pliku albo zawrzeć w wyeksportowanej strukturze informację o tym i wtedy tego nie udostępniać użytkownikowi.

Aby nie psuć zabawy można spokojnie zrobić coś na zasadzie "mgły wojny", wymagającego kliknięcia (lub bardziej wymagająco wpisania nazwy lokalizacji z gry).

Jeżeli takie rozwiązanie by się sprawdziło, dalszym krokiem mogłoby być stworzenie moda do Otchłani i zintegrowanie bieżącej pozycji gracza do takiego map toola. Zastanawiając się czy to nie zaburzy rozgrywki podam jako przykład Dwarf Fortress, który umożliwia, ale nie zmusza do korzystania z modów poprawiających interfejs użytkownika (np. Therapist http://dwarffortresswiki.org/index.php/ ... _Therapist). Dostępność tego typu narzędzi znacznie wpłynęła na popularyzację gry i zaszczepienie ducha oldschoolowych gier wśród młodszych.

Koper
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 13, 2006 1:05
Lokalizacja: Kwidzyn
Kontakt:

Re: Mapa?

Post autor: Koper » śr kwie 22, 2015 17:09

Mapa Otchlani w zalaczeniu (do wersji 1.2k). Gwarantuje jej dokładność na (100-zmiany_poczynione_przez_Weq)% :D
Załączniki
Mapa Otchłani.rar
(44.67 KiB) Pobrany 854 razy
Bądź przeklęty jeżeli tu przychodzisz i nie masz 20 poziomu... nieszczęśniku (Gregor)

Budmor
Posty: 5
Rejestracja: pn kwie 20, 2015 2:06

Re: Mapa?

Post autor: Budmor » śr kwie 22, 2015 19:56

Wow... Świetne mapki, dzięki.

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Mapa?

Post autor: Diabl0 » śr kwie 22, 2015 20:22

A miałem nie psuć sobie zabawy i nie otwierać... Ciekawość zwyciężyła :(

johnnyknoxville
Posty: 199
Rejestracja: czw mar 01, 2012 22:08

Re: Mapa?

Post autor: johnnyknoxville » śr kwie 22, 2015 21:40

Świetna robota :)
Brakuje tylko kilku krainek i pewnej "bardzo dziwnej lokacji" ;)

Koper
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 13, 2006 1:05
Lokalizacja: Kwidzyn
Kontakt:

Re: Mapa?

Post autor: Koper » śr kwie 22, 2015 22:39

Celem sprostowania (bo chyba nawigacja po mapie jest dosc intuicyjna?) - jest to mapa robiona z punktu widzenia czlowieka wojownika, na 104 bodjaze lvlu tyle udalo mi sie zwiedzic (a mam dusze odkrywcy :P).

A jaka "bardzo dziwna lokacje" masz na mysli?:)
Bądź przeklęty jeżeli tu przychodzisz i nie masz 20 poziomu... nieszczęśniku (Gregor)

johnnyknoxville
Posty: 199
Rejestracja: czw mar 01, 2012 22:08

Re: Mapa?

Post autor: johnnyknoxville » śr kwie 22, 2015 22:48

To dosłownie "Bardzo dziwna lokacja". Jeśli masz duszę odkrywcy, a lokacja ta pozostała utrzymana w wersji 1.3 (tego jeszcze nie sprawdzałem), to może tam wkrótce trafisz. Szkoda tylko, że tamtejsze moby nie są specjalnie rozmowne:)

Miszla
Posty: 2
Rejestracja: wt kwie 21, 2015 15:46

Re: Mapa?

Post autor: Miszla » śr kwie 22, 2015 23:14

No proszę. Ja cały dzień siedziałam i rysowałam swoją mapę (wzorując się na stylu tej z Arkadii), czułam się jak jakiś geniusz kiedy poruszanie się po mieście stało się takie proste, a tu po internetach krążą o wiele lepsze gotowce.

Antykwariat
Posty: 25
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 2:51

Re: Mapa?

Post autor: Antykwariat » śr kwie 22, 2015 23:43

No ale chociaż zdobyłaś trochę umiejętności kartograficznych :D

Koper
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 13, 2006 1:05
Lokalizacja: Kwidzyn
Kontakt:

Re: Mapa?

Post autor: Koper » czw kwie 23, 2015 6:43

Jesli ta "bardzo dziwna lokacja" jest droga na polnoc od Dominion (chyba tam ma byc miasto przekletych czy cos takiego?), to nie dane mi bylo tego zwiedzic, bo tam gdzie mi sie urywa film (mapa :D) stoi 4 straznikow, przy ktorych nie zdaze nawet F1 wcisnac... Faktycznie, malo rozmowni, najpierw bija, potem pytaja, a trupy tez niezbyt rozmowne sa :P
Bądź przeklęty jeżeli tu przychodzisz i nie masz 20 poziomu... nieszczęśniku (Gregor)

Arhimer
Posty: 24
Rejestracja: wt kwie 28, 2015 9:57

Re: Mapa?

Post autor: Arhimer » pn maja 04, 2015 20:15

jest już jakiś projekt pełnej mapy czy też auto-mapera?

kisiel365
Posty: 136
Rejestracja: wt kwie 21, 2015 8:42

Re: Mapa?

Post autor: kisiel365 » wt maja 05, 2015 1:00


Moki
Posty: 1
Rejestracja: śr kwie 26, 2017 11:42

Re: Mapa?

Post autor: Moki » sob kwie 29, 2017 12:27

Technik tyle ile ludzi. Ja rysuje na papierze zaznaczając krzyżyk jeśli wyjść jest cztery jeśli dwa minus lub pionowo. Wydaje mi się ze ten sposób jest bardzo szybki. Polecam przejrzenie mapy np w ratuszu w mantarze, bardzo przejrzysta i łatwa do odczytania.

avinsignitum
Posty: 1
Rejestracja: czw maja 25, 2017 8:57

Re: Mapa?

Post autor: avinsignitum » sob maja 27, 2017 12:57

Weq na materiale Włodka Markowicza korzysta z programu "Mapnik". Nigdzie nie mogę go znaleźć. Czy ktoś może pomóc?

ODPOWIEDZ