Mapa?

Gdzie można znaleźć katanę? Jak dojść do Dominion? Wejdź i zapytaj, a dowiesz się na pewno. Dział o problemach na które może się natknąć każdy gracz.

Moderatorzy: beluosus, dEmoraliZator

Budmor
Posty: 5
Rejestracja: pn kwie 20, 2015 2:06

Re: Mapa?

Post autor: Budmor » wt kwie 21, 2015 13:50

Faktycznie w MUD map jest trochę monotonnego klikania (zwłaszcza łączenie ścieżek).
Z początku byłem negatywnie nastawiony do mapek w excelu, ale do tej pory żadnej jeszcze nie widziałem. Podoba mi się rozdzielenie poziomów góra/dół na nowe arkusze.

Udostępnisz tą mapę?

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Mapa?

Post autor: Diabl0 » wt kwie 21, 2015 14:27

Sprawdź PW. :)

Terrox
Posty: 18
Rejestracja: pn kwie 20, 2009 7:53
Lokalizacja: Brodnica Górna

Re: Mapa?

Post autor: Terrox » wt kwie 21, 2015 14:48

Czy zemną też podzielisz się tą mapką? :)

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Mapa?

Post autor: Diabl0 » wt kwie 21, 2015 14:54

Podesłałem też na PW. Ogólnie to za wiele tam nie ma, bo dopiero grę zacząłem, jak większość z nas. Mantar i trochę okolic. :P

Terrox
Posty: 18
Rejestracja: pn kwie 20, 2009 7:53
Lokalizacja: Brodnica Górna

Re: Mapa?

Post autor: Terrox » wt kwie 21, 2015 15:08

W miarę możliwości też będę ją rozbudowywał :) Teraz tylko tak luźno zwiedzam Otchłań. A grać by wygrać, zamierzam dopiero po wersji finalnej, by uniknąć większości błędów :)

johnnyknoxville
Posty: 199
Rejestracja: czw mar 01, 2012 22:08

Re: Mapa?

Post autor: johnnyknoxville » wt kwie 21, 2015 15:58

Tak się składa, że metodą niemal identyczną do kolegi Diabl0 zrobiłem mapkę w excelu niemal całego świata Otchłani z wersji 1.2k, tyle tylko, że przejścia góra/dół oznaczam poprzez kolorowanie wypełnienia komórki zamiast tekstu (to zapewne miał na myśli kolega DzieX), oraz dodatkowo powiązuję te przejścia hiperłączami, żeby szybciej trafiać do właściwych komórek na różnych arkuszach (przydaje się, gdy mapka jest już mocno rozbudowana).
Teraz w podobny sposób pracuję nad mapką do wersji 1.3 (właściwie aktualizuję plik z wersji 1.2).
Metodę jaknajbardziej polecam:)

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Mapa?

Post autor: Diabl0 » wt kwie 21, 2015 17:42

Reczywiście, hiperłącza to super pomysł. :)

DzieX
Posty: 112
Rejestracja: wt gru 23, 2008 23:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mapa?

Post autor: DzieX » wt kwie 21, 2015 18:45

A jak da się pójść w górę i w dół to są dwa linki?
[48% 100% 31% 22g 139exp G5]spo napis
"Otchłań rządzi!"

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Mapa?

Post autor: Diabl0 » wt kwie 21, 2015 18:47

No właśnie tu pewnie byłby problem, dlatego ja zrezygnowałem z tego pomysłu. :)
Poza tym hiperłącze po kliknięciu zmieniało mi kolor tekstu, może da się to zmienić, może nie - nie wiem. :P Jestem przyzwyczajony do korzystania z koordynatów już i akurat mi jest z tym dobrze. ;)

johnnyknoxville
Posty: 199
Rejestracja: czw mar 01, 2012 22:08

Re: Mapa?

Post autor: johnnyknoxville » wt kwie 21, 2015 21:20

DzieX pisze:A jak da się pójść w górę i w dół to są dwa linki?
Tutaj sprawa była najbardziej problematyczna. Rozwiązałem to tak, że nie robiłem hiperłącza w komórce, tylko wstawiałem dwa pola tekstowe dyskretnie opisane "GÓRA" i "DÓŁ" i ustawiałem hiperłącza na tych polach tekstowych. Na szczęście na całą mapę nie było zbyt wiele takich lokacji (może ze dwadzieścia...) Według mnie warto się troszkę pomęczyć dla późniejszej wygody w eksploracji świata, ale każdy może mieć inne podejście.
Diabl0 pisze:Poza tym hiperłącze po kliknięciu zmieniało mi kolor tekstu, może da się to zmienić
Oczywiście, że się da - po wstawieniu hiperłącza trzeba zmienić styl formatowania czcionki. Dobrze jest zrobić sobie startowy zestaw stylów - później można je tylko wybierać z górnej wstążki.

Koper
Posty: 50
Rejestracja: pn mar 13, 2006 1:05
Lokalizacja: Kwidzyn
Kontakt:

Re: Mapa?

Post autor: Koper » wt kwie 21, 2015 22:34

W związku z częstymi pytaniami o moją starą mapę (aktualna do wersji 1.2k), chciałbym ją załączyć na forum do wglądu ogółu, niestety nie mogę dodać załącznika xls... (jest napisane że zablokowany). Weq?

Pozdrawiam
Koper

Edit: Dostałem chyba ze 4 PW z prośbami o mapę i odpisałem, ale wciąż widnieją w folderze "do wysłania", więc zakładam, że nie zostały wysłane... Ktoś wie o co chodzi?
Bądź przeklęty jeżeli tu przychodzisz i nie masz 20 poziomu... nieszczęśniku (Gregor)

Budmor
Posty: 5
Rejestracja: pn kwie 20, 2015 2:06

Re: Mapa?

Post autor: Budmor » wt kwie 21, 2015 23:03

Pliki można spakować i załączyć jako paczke zip. Jest jeszcze ograniczenie wagowe. Jeżeli archiwum będzie je przekraczać to można użyć jakiegoś zewnętrznego hostingu dla plików np zippyshare.com

Awatar użytkownika
Weq
Posty: 1380
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Mapa?

Post autor: Weq » śr kwie 22, 2015 0:05

Lepiej spakować zipem.
Co do PW - w phpbb3 wiadomości są wysyłane faktycznie dopiero gdy adresat się zaloguje.
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

kisiel365
Posty: 136
Rejestracja: wt kwie 21, 2015 8:42

Re: Mapa?

Post autor: kisiel365 » śr kwie 22, 2015 10:15

Weq, gdybyś wyeksportował z aplikacji do jakiegoś pliku dat albo xml strukturę świata (współrzędne, nazwa lokacji, możliwe przejścia), to chętnie bym to sparsował i przerobił na interaktywną mapkę z wyszukiwaniem.

DzieX
Posty: 112
Rejestracja: wt gru 23, 2008 23:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mapa?

Post autor: DzieX » śr kwie 22, 2015 11:03

Nie sądzisz że to zepsułoby zabawę?
[48% 100% 31% 22g 139exp G5]spo napis
"Otchłań rządzi!"

ODPOWIEDZ