Mapa?

Gdzie można znaleźć katanę? Jak dojść do Dominion? Wejdź i zapytaj, a dowiesz się na pewno. Dział o problemach na które może się natknąć każdy gracz.

Moderatorzy: beluosus, dEmoraliZator

Awatar użytkownika
beluosus
Posty: 422
Rejestracja: śr cze 23, 2004 15:39
Lokalizacja: Acheront
Kontakt:

Re: Mapa?

Post autor: beluosus » śr wrz 01, 2010 11:15

Mnie w przeciwieństwie chyba do wszystkich rysowanie mapy na kartce nudziło... najpierw był Excel, później napisałem MapMaker4SMUD, a obecnie OtcPlus... A może większą przyjemność czerpię z samego pisania programu do rysowania mapy? :P Aczkolwiek prędzej czy później zna się mapę niemal na pamięć.
Na każdą świętość jest bluźnierca
Na każdą Otchłań - spojrzenie wzwyż
Na każdą boskość - Krzyż

Awatar użytkownika
Weq
Posty: 1380
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Mapa?

Post autor: Weq » śr wrz 01, 2010 12:39

Chyba że Weq poprzestawia loakcje w najnowszej wersji ;)
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

Eru
Posty: 135
Rejestracja: pn sty 03, 2005 17:58
Lokalizacja: MUC
Kontakt:

Re: Mapa?

Post autor: Eru » śr wrz 01, 2010 12:51

Masz zamiar poprzestawiać lokacje? :>
Niech dźwięczy, męczy, aż do zadyszki, śmiechu mi trzeba przede wszystkim

Awatar użytkownika
MadGuy
Posty: 31
Rejestracja: pn lis 08, 2004 16:51
Kontakt:

Re: Mapa?

Post autor: MadGuy » śr wrz 01, 2010 13:45

To by było fajne. Można by z każdą kolejną wersją wprowadzać pewne zmiany w rozłożeniu lokacji, dodać np. pomniki, pozamykać stare piekarnie i dać w innym miejscu nowe. Wtedy powstałoby wrażenie ewolucji otoczenia, miast etc mimo że to nie gra online ;-).

pzdr

Awatar użytkownika
Weq
Posty: 1380
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Mapa?

Post autor: Weq » śr wrz 01, 2010 18:16

No raczej jednak nie, chociaż jak widać zmieniam opisy, więc zawsze coś nowego. Z resztą zmian ograniczam się do dodawania lokacji, bo jednak ich przestawianie byłoby już chyba... źle odebrane przez weteranów ;)

Weq
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

Nibyrybka
Posty: 1
Rejestracja: sob wrz 18, 2010 18:16

Re: Mapa?

Post autor: Nibyrybka » sob wrz 18, 2010 18:27

Pamiętam jak lat x temu mój brat przyniósł Otchłań do domu, jeszcze wersje demo... Oj się działo. I nawet mapa była. Wielka mocno zużyta płachta papieru sklejona z kilku kawałków. Od wczoraj znów rysuje swoja i bo ja wiem czy to taka przyjemność... Na razie szukam sklepu wielobranżowego i pewnie wpadnę na niego przypadkiem jak już nie będę szukała. Szkoda, że juz nie można zabić matematyka... :D

Awatar użytkownika
Akromos
Posty: 25
Rejestracja: pn lut 07, 2005 21:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Mapa?

Post autor: Akromos » śr lip 23, 2014 21:32

Jeżeli ktoś potrzebuje, to gdzieś w tajemniczych otchłaniach starych dysków mam mapę w exelu, kolorową. pisać na akromos@o2.pl... :)

Awatar użytkownika
Akromos
Posty: 25
Rejestracja: pn lut 07, 2005 21:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Mapa?

Post autor: Akromos » śr kwie 15, 2015 18:30

Po e-mailach z prośbą o mapę, wnioskuję że popularność Otchłani rośnie. :D

Awatar użytkownika
Weq
Posty: 1380
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Mapa?

Post autor: Weq » śr kwie 15, 2015 23:08

Spoko - bo i tak część już jest nieaktualna :D
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

samwise
Posty: 1
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 19:11

Re: Mapa?

Post autor: samwise » czw kwie 16, 2015 19:15

Hej,
Mam pytanie czy jest jakaś szansa na otrzymanie mapki do v.1.3 v69 pograłem ostatnio troszke ale na starych mapkach i widze że troszke się pozmieniało nawet w Mantar. Sam na 2r. studiów pisałem cos na wzór SUD-a tylko duzo słabiej rozwiniętego. A wydaje mi się że już znalazłem ze 3 bugi w tej beta wersji ale łatwiej by sięto sprawdzało z mapką a swojej nie mam tyle czsu by robić
:D

furtakkuba
Posty: 9
Rejestracja: ndz kwie 19, 2015 22:25

Re: Mapa?

Post autor: furtakkuba » pn kwie 20, 2015 0:59

Ja gram od dziś a mapę rysuje na kartkach z zeszytu
Mapa po 1 dniu ma rozmiar biórka więc boję się ze za miesiąc mi się w pokoju nie zmieścić xD

Budmor
Posty: 5
Rejestracja: pn kwie 20, 2015 2:06

Re: Mapa?

Post autor: Budmor » wt kwie 21, 2015 0:49

Również zacząłem mapować miasto Mantar (miasto-mantar.png). Już najwyższy czas aby przejść z map analogowych na cyfrowe. Największe zalety map cyfrowych to:
- Poprawianie/aktualizowanie
- Współtworzyć je z innymi osobami
- Wyszukiwarka miejsc



Do mojej zabawy w kartografa używam programu MUD map
demo: https://youtu.be/tnPXivIJb50
Jest to najlepszy program jaki znalazłem. Niestety nie jest perfekcyjny. Jeżeli znasz jakiś fajny program do mapowania, to proszę daj mi znać.
Załączam mój plik roboczy do tego programu (miasto-mantar-1.3v70.zip)


Zdjęcia startych kratkowanych map można znaleźć na http://www.otchlan.host.sk/mapy.htm


Zachęcam wszystkich do wspólnej pracy i zamieszania kolejnych zmapowanych lokacji.
Załączniki
miasto-mantar-1.3v70.zip
Plik roboczy do programu MUD map
(6.07 KiB) Pobrany 581 razy

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Mapa?

Post autor: Diabl0 » wt kwie 21, 2015 1:16

Ja korzystam po prostu z Excela. Patrząc na ten film instruktażowy powyżej, wydaje mi się, że tam trzeba za dużo klikać. :P

EDIT: Trochę się to rozrosło, więc zrobię taki mój mały "poradnik". ;)

Sposób Tworzenia Mapy Tecgnologią Diabl0 Inc.

Zrobiłem sobie szablon zakładający wszystkie możliwe rodzaje ścieżek:

Obrazek

I po zwinięciu:

Obrazek

W okienkach wpisuję nazwę lokacji, przy czym jeżeli lokacja ma wyjście w górę, oznaczam tekst kolorem czerwonym, jeżeli w dół: niebieskim, a jeżeli posiada obie możliwości, to zielonym.

Przykład na podstawie rezydencji Caranela:

Obrazek

Jeżeli jest zejście na niższy poziom, tworzę dodatkowy arkusz na poniższej zasadzie:

Obrazek

Główną mapę traktuję jako poziom 0 i w stosunku do niej buduję ewentualne niższe i wyższe poziomy. Jeżeli mam zejście na niższy poziom na jakimś polu, kopiuję jego współrzędne z lewego górnego rogu programu:

Obrazek

Przechodzę do arkusza z niższego poziomu i wklejam skopiowany "adres" komórki w tym samym miejscu, z którego ten adres skopiowałem będąc na wcześniejszym arkuszu. W ten sposób zachowuję ciągłość między lokacjami.

Główną mapę zacząłem rysować w dość dużej odległości od krawędzi [niepotrzebnie - dzięki DzieX ;) - przyp. autora] (centrum znajduje się gdzieś w ACZ250), więc przez długi czas nie będę się musiał martwić o ewentualne spotkanie z kolumną A, lub wierszem 0, a jeżeli tak się stanie, wystarczy zaznaczyć całą mapkę, rozpoczynając od ustalonego punktu (żeby punkt zaczepienia był taki sam na wszystkich arkuszach) i przekopiować w nowe miejsce (na wszystkich arkuszach, rzecz jasna ;) ).

Jeżeli w danym miejscu jest jeszcze jakaś dodatkowa informacja, korzystam z funkcji komentarza "PPM na komórce > Wstaw komentarz". Po przejściu na głównej zakładce w kartę "Recenzja" można zaznaczyć "Pokaż wszystkie komentarze", jeżeli pamiętamy, że kiedyś coś wstawiliśmy, ale nie pamiętamy gdzie. ;)
Ostatnio zmieniony wt kwie 21, 2015 1:29 przez Diabl0, łącznie zmieniany 6 razy.

DzieX
Posty: 112
Rejestracja: wt gru 23, 2008 23:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Mapa?

Post autor: DzieX » wt kwie 21, 2015 1:20

Robię podobnie z tym że oznaczam tłem zamiast kolorem wiodącym "poziom". Nie opisuję każdej lokacji, ale może dopiszę nazwy. Co do obaw ze spotkaniem wiersza 1 lub kolumny A - wstawienie iluś wierszy powyżej lub kolumn z lewej nie zda egzaminu?
Ostatnio zmieniony wt kwie 21, 2015 14:43 przez DzieX, łącznie zmieniany 1 raz.
[48% 100% 31% 22g 139exp G5]spo napis
"Otchłań rządzi!"

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Mapa?

Post autor: Diabl0 » wt kwie 21, 2015 1:20

Rzeczywiście, mogłoby pomóc, nie pomyślałem o tym ;)
DzieX pisze:Robię podobnie z tym że nie oznaczam tłem zamiast kolorem wiodącym "poziom".
Nie wiem czy do końca rozumiem co napisałeś. ;)

ODPOWIEDZ