Mapa?

Gdzie można znaleźć katanę? Jak dojść do Dominion? Wejdź i zapytaj, a dowiesz się na pewno. Dział o problemach na które może się natknąć każdy gracz.

Moderatorzy: beluosus, dEmoraliZator

Re: Mapa?

Postprzez Estella » Śr kwi 22, 2015 11:30

Zepsucie zabawy to jedno, a fakt, że wtedy wszystkie ukryte przejścia i lokacje mielibyście podane na tacy, to drugie.

Dla mnie jedną z ulubionych cech Otchłani jest to, że mogę sobie pozwiedzać świat.
Co prawda zdarzało mi się władować tam, gdzie absolutnie nie powinnam była włazić, albo umrzeć z głodu, bo gdzieś utknęłam bez jedzenia, ale trudno, taki urok.
Następnym razem byłam mądrzejsza.
Estella
 
Posty: 121
Dołączył(a): So wrz 12, 2009 18:23

Re: Mapa?

Postprzez kisiel365 » Śr kwi 22, 2015 13:16

Możliwość skorzystania z takiego narzędzia to jedno, a skorzystanie z niego to drugie. Jestem przekonany, że warunkowe przejścia (w zależności od postępu w queście, jakiegoś stanu lokalizacji, nie wiem jak Weq to zaimplementował) można albo pominąć przy eksporcie do pliku albo zawrzeć w wyeksportowanej strukturze informację o tym i wtedy tego nie udostępniać użytkownikowi.

Aby nie psuć zabawy można spokojnie zrobić coś na zasadzie "mgły wojny", wymagającego kliknięcia (lub bardziej wymagająco wpisania nazwy lokalizacji z gry).

Jeżeli takie rozwiązanie by się sprawdziło, dalszym krokiem mogłoby być stworzenie moda do Otchłani i zintegrowanie bieżącej pozycji gracza do takiego map toola. Zastanawiając się czy to nie zaburzy rozgrywki podam jako przykład Dwarf Fortress, który umożliwia, ale nie zmusza do korzystania z modów poprawiających interfejs użytkownika (np. Therapist http://dwarffortresswiki.org/index.php/DF2014:Utilities#Dwarf_Therapist). Dostępność tego typu narzędzi znacznie wpłynęła na popularyzację gry i zaszczepienie ducha oldschoolowych gier wśród młodszych.
kisiel365
 
Posty: 136
Dołączył(a): Wt kwi 21, 2015 8:42

Re: Mapa?

Postprzez Koper » Śr kwi 22, 2015 17:09

Mapa Otchlani w zalaczeniu (do wersji 1.2k). Gwarantuje jej dokładność na (100-zmiany_poczynione_przez_Weq)% :D
Załączniki
Mapa Otchłani.rar
(44.67 KiB) Pobrane 605 razy
Bądź przeklęty jeżeli tu przychodzisz i nie masz 20 poziomu... nieszczęśniku (Gregor)
Koper
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn mar 13, 2006 1:05
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Mapa?

Postprzez Budmor » Śr kwi 22, 2015 19:56

Wow... Świetne mapki, dzięki.
Budmor
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pn kwi 20, 2015 2:06

Re: Mapa?

Postprzez Diabl0 » Śr kwi 22, 2015 20:22

A miałem nie psuć sobie zabawy i nie otwierać... Ciekawość zwyciężyła :(
Diabl0
 
Posty: 123
Dołączył(a): Pn kwi 13, 2015 23:14

Re: Mapa?

Postprzez johnnyknoxville » Śr kwi 22, 2015 21:40

Świetna robota :)
Brakuje tylko kilku krainek i pewnej "bardzo dziwnej lokacji" ;)
johnnyknoxville
 
Posty: 199
Dołączył(a): Cz mar 01, 2012 22:08

Re: Mapa?

Postprzez Koper » Śr kwi 22, 2015 22:39

Celem sprostowania (bo chyba nawigacja po mapie jest dosc intuicyjna?) - jest to mapa robiona z punktu widzenia czlowieka wojownika, na 104 bodjaze lvlu tyle udalo mi sie zwiedzic (a mam dusze odkrywcy :P).

A jaka "bardzo dziwna lokacje" masz na mysli?:)
Bądź przeklęty jeżeli tu przychodzisz i nie masz 20 poziomu... nieszczęśniku (Gregor)
Koper
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn mar 13, 2006 1:05
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Mapa?

Postprzez johnnyknoxville » Śr kwi 22, 2015 22:48

To dosłownie "Bardzo dziwna lokacja". Jeśli masz duszę odkrywcy, a lokacja ta pozostała utrzymana w wersji 1.3 (tego jeszcze nie sprawdzałem), to może tam wkrótce trafisz. Szkoda tylko, że tamtejsze moby nie są specjalnie rozmowne:)
johnnyknoxville
 
Posty: 199
Dołączył(a): Cz mar 01, 2012 22:08

Re: Mapa?

Postprzez Miszla » Śr kwi 22, 2015 23:14

No proszę. Ja cały dzień siedziałam i rysowałam swoją mapę (wzorując się na stylu tej z Arkadii), czułam się jak jakiś geniusz kiedy poruszanie się po mieście stało się takie proste, a tu po internetach krążą o wiele lepsze gotowce.
Miszla
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt kwi 21, 2015 15:46

Re: Mapa?

Postprzez Antykwariat » Śr kwi 22, 2015 23:43

No ale chociaż zdobyłaś trochę umiejętności kartograficznych :D
Antykwariat
 
Posty: 25
Dołączył(a): Cz kwi 16, 2015 2:51

Re: Mapa?

Postprzez Koper » Cz kwi 23, 2015 6:43

Jesli ta "bardzo dziwna lokacja" jest droga na polnoc od Dominion (chyba tam ma byc miasto przekletych czy cos takiego?), to nie dane mi bylo tego zwiedzic, bo tam gdzie mi sie urywa film (mapa :D) stoi 4 straznikow, przy ktorych nie zdaze nawet F1 wcisnac... Faktycznie, malo rozmowni, najpierw bija, potem pytaja, a trupy tez niezbyt rozmowne sa :P
Bądź przeklęty jeżeli tu przychodzisz i nie masz 20 poziomu... nieszczęśniku (Gregor)
Koper
 
Posty: 50
Dołączył(a): Pn mar 13, 2006 1:05
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Mapa?

Postprzez Arhimer » Pn maja 04, 2015 20:15

jest już jakiś projekt pełnej mapy czy też auto-mapera?
Arhimer
 
Posty: 24
Dołączył(a): Wt kwi 28, 2015 9:57

Re: Mapa?

Postprzez kisiel365 » Wt maja 05, 2015 1:00

kisiel365
 
Posty: 136
Dołączył(a): Wt kwi 21, 2015 8:42

Re: Mapa?

Postprzez Moki » So kwi 29, 2017 12:27

Technik tyle ile ludzi. Ja rysuje na papierze zaznaczając krzyżyk jeśli wyjść jest cztery jeśli dwa minus lub pionowo. Wydaje mi się ze ten sposób jest bardzo szybki. Polecam przejrzenie mapy np w ratuszu w mantarze, bardzo przejrzysta i łatwa do odczytania.
Moki
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr kwi 26, 2017 11:42

Re: Mapa?

Postprzez avinsignitum » So maja 27, 2017 12:57

Weq na materiale Włodka Markowicza korzysta z programu "Mapnik". Nigdzie nie mogę go znaleźć. Czy ktoś może pomóc?
avinsignitum
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz maja 25, 2017 8:57

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron