Problem z konsolą

Forum o problemach związanych z gra lub uruchamianiem gry. Także o programach 'okołootchłaniowych'
docp
Posty: 7
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 19:34

Problem z konsolą

Post autor: docp » czw kwie 16, 2015 19:39

Witam. Właśnie ściągnąłem sobie Otchłań, ale jak to mam w zwyczaju zanim zacznę grać lubię sobie poustawiać rzeczy tak jak mi wygodnie. Problem w tym, że nie wiem jak to zrobić ;) Chodzi o rozmiar konsoli (mam win7), bo co prawda ustawiłem sobie na wygodny, ale wierszy tekstu nadal mam mało - reszta jest czarna. I kółko na myszce mi nie działa. Wiecie może jak to rozwiązać?

http://wrzuc.se/images/552ff03757b2c.jpg

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Problem z konsolą

Post autor: Diabl0 » czw kwie 16, 2015 19:45

PPM na oknie > Właściwości. I tu wybierz sobie rozmiar czcionki, który Ci odpowiada. :)

docp
Posty: 7
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 19:34

Re: Problem z konsolą

Post autor: docp » czw kwie 16, 2015 19:49

rozmiar czcionki mi odpowiada. chodzi mi o to, że tekst nie wyświetla się na całym czarnym polu tylko zawija, niżej niż na screenie nie zejdzie.

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Problem z konsolą

Post autor: Diabl0 » czw kwie 16, 2015 19:56

No tak, nikomu nie schodzi. :)

Obrazek

docp
Posty: 7
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 19:34

Re: Problem z konsolą

Post autor: docp » czw kwie 16, 2015 21:00

dobra, już wiem. wystarczy napisać /text 100 :)

Diabl0
Posty: 123
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 23:14

Re: Problem z konsolą

Post autor: Diabl0 » czw kwie 16, 2015 21:04

Super, przyda się :) Wiesz może ile jest domyślnie? :)

docp
Posty: 7
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 19:34

Re: Problem z konsolą

Post autor: docp » czw kwie 16, 2015 21:56

policz sobie :D nie, nie wiem, nie pamiętam

johnnyknoxville
Posty: 199
Rejestracja: czw mar 01, 2012 22:08

Re: Problem z konsolą

Post autor: johnnyknoxville » sob kwie 25, 2015 10:27

U mnie polecenie "/text..." nie działa w żaden sposób. Zarówno /text1, /text2, jak też /text 100 czy /text 200 wpisane w trakcie gry nie daje żadnego efektu (wersja 1.3v71). Jedynie przy pierwszym uruchomieniu gry zaraz po instalacji napisy wyświetlają się w całej konsoli. Po wczytaniu zapisu tekst jest tylko w górnej połowie okna. Jest szansa, żeby coś z tym zrobić?

Antykwariat
Posty: 25
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 2:51

Re: Problem z konsolą

Post autor: Antykwariat » sob kwie 25, 2015 11:59

musisz zrobić spacje po text np "/text 199" (taka jest największa możliwa wartość )
A można zrobić tak aby było tak ciągle ? Jak narazie muszę za każdym razem gdy wczytuje sejva wklepywać formułkę.

johnnyknoxville
Posty: 199
Rejestracja: czw mar 01, 2012 22:08

Re: Problem z konsolą

Post autor: johnnyknoxville » sob kwie 25, 2015 12:06

Dzięki za odpowiedź, ale u mnie właśnie ta komenda nie działa. Oczywiście kiedy wpisuję tą komendę robię spację pomiędzy /text a wartością - tak jak wpisałem w powyższym poście (wg pomocy dla tej komendy wartość max=200). Niestety nie otrzymuję żadnego efektu zarówno w przypadku /text1, /text2 jak i /text 199. Okno konsoli i obszar wyświetlania tesktu pozostaje bez zmian.
Jeśli chcesz, mieć domyślnie większą ilość linijek przy uruchamianiu spróbuj sobie zobić skrót do gry i wpisz odpowiedni parametr uruchamiania do elementu docelowego. Ja tak miałem w wersji 1.2k (do ścieżki pliku exe dopisywałem /text2), ale nie wiem jak to się sprawdza w wersji 1.3, ponieważ u mnie właśnie ta opcja nie chce działać w żaden sposób.

Antykwariat
Posty: 25
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 2:51

Re: Problem z konsolą

Post autor: Antykwariat » sob kwie 25, 2015 13:05

a jak to zrobić ? :D

johnnyknoxville
Posty: 199
Rejestracja: czw mar 01, 2012 22:08

Re: Problem z konsolą

Post autor: johnnyknoxville » sob kwie 25, 2015 13:28

Mniej więcej następująco:
1. Utwórz skrót do pliku otchlan.exe (w wersji 1.2 można to było robić nie na skrócie ale bezpośrednio na pliku programu)
2.Edytuj właściwości skrótu (prawy klik myszy -> Właściwości)
3. Na karcie Skrót w polu Element docelowy (w wersji 1.2 to było na karcie Program w polu Wiersz polecenia) po ścieżce dostępu w cudzysłowie wstaw spację i dopisz /text2 tak, aby wpis wyglądał następująco: "...\otchlan.exe" /text2
4. Zamknij okno Właściwości zapisując zmiany
5. Otwieraj grę za pomocą skrótu z powiększonym oknem.

DzieX
Posty: 112
Rejestracja: wt gru 23, 2008 23:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z konsolą

Post autor: DzieX » sob kwie 25, 2015 13:31

Możesz też dać tak jak jest stworzone w skrocie po instalacji:

/bezokien /nointro
[48% 100% 31% 22g 139exp G5]spo napis
"Otchłań rządzi!"

johnnyknoxville
Posty: 199
Rejestracja: czw mar 01, 2012 22:08

Re: Problem z konsolą

Post autor: johnnyknoxville » ndz kwie 26, 2015 0:44

Uff... dzięki parametrowi /bezokien tekst wyświetla mi się wreszcie w całym ekranie konsoli. Niestety z tym parametrem wogóle nie ma opcji włączenia pasków (zresztą bez niego i tak nie działają).
Przy okazji sugeruję aby dodać w FAQ informacje o możliwych parametrach uruchamiania gry. Poza forum nie doszukałem się informacji na ten temat, a dla wielu graczy mogą okazać się użyteczne.

DzieX
Posty: 112
Rejestracja: wt gru 23, 2008 23:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z konsolą

Post autor: DzieX » pn maja 11, 2015 0:59

Ja muszę przyznać, że u mnie tekst się kończy w połowie okna.
[48% 100% 31% 22g 139exp G5]spo napis
"Otchłań rządzi!"

ODPOWIEDZ