Przeskakiwanie tekstu w górę

Forum o problemach związanych z gra lub uruchamianiem gry. Także o programach 'okołootchłaniowych'
opacho
Posty: 2
Rejestracja: sob gru 01, 2018 18:40

Przeskakiwanie tekstu w górę

Post autor: opacho » sob gru 01, 2018 18:48

Cześć. Potrzebuję znaleźć ustawienie, które zablokuje przeskakiwanie tekstu w górę, za każdym razem gdy gra napisze coś nowego w nowej linijce.

Weq
Posty: 1369
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Przeskakiwanie tekstu w górę

Post autor: Weq » ndz gru 02, 2018 14:43

O ile dobrze rozumiem problem (coś w rodzaju scroll lock?) to nie ma takiej opcji...
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

opacho
Posty: 2
Rejestracja: sob gru 01, 2018 18:40

Re: Przeskakiwanie tekstu w górę

Post autor: opacho » ndz gru 02, 2018 14:57

https://imgur.com/a/1KzULgn
Nowa linijka tekstu, skok całości w górę. Nawet gdy ręcznie przesunę suwak, co widać na filmie, tekst dalej przeskakuje. Może jest możliwość uruchomienia gry w innej konsoli, która rozwiąże problem, bo niestety w takiej formie gra jest mocno denerwująca i nie da się w nią grać. Tak jakby ktoś książką szarpał podczas czytania :(

Weq
Posty: 1369
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Przeskakiwanie tekstu w górę

Post autor: Weq » ndz gru 02, 2018 17:37

Czyli chodzi też o relację względem końca terminala?
Generalnie to jest okno konsoli osadzone we "wrapperze", ale niestety wydruk nie sięga do "końca" konsoli, fakt (tylko sie kończy po 50 linijkach) - dlatego przewijanie scrollem do końca konsoli nie ma znaczenia. Natomiast nie do końca rozumiem dlaczego to przeszkadza w grze. Generalnie gra sama nic nie robi, i to tylko nasze polecenie może spowodować skok tekstu do góry.

Ale...
Jak bardzo Ci zależy, można spróbować tak:
1. Znajdź miejsce instalacji Otchłani
2. otwórz tam wiersz poleceń "cmd"
3. uruchom w nim otchlan.exe (a nie otchlan_starter.exe)
4. gdy dojdziesz do prompta z hp, maną itp użyj polecenia "/text n", gdzie n (max 200) to ilość linii których ma używać gra. Jeśli będzie tyle samo co linii w cmd, to chyba uzsykasz efekt o który Ci chodzi.
Dodatkowo rozsypią Ci się polskie litery pewnie (normalnie steruje nimi wrapper) - te możesz sprobować naprawić poleceniem "/cp" ("pomoc /cp"), również wewnątrz gry.
Powodzenia!
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

ODPOWIEDZ