Wersja DOS na Androidzie

Błędy ze wszystkich wersji i nie tylko, zarówno techniczne jak i koncepcyjne.

Moderator: dEmoraliZator

arTEpl4y
Posty: 12
Rejestracja: ndz sie 16, 2015 14:22

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: arTEpl4y » pt sie 21, 2015 9:23

Przetestowalem wszystkie dosboxy z googla - to samo zrobie jeszcze 2 rzeczy - wezme adosboxa i zrobie identyczne ustawienia co na kompie oraz pogrzebie w windowsie szukajac czegos czego android nie ma

j.rambo84
Posty: 16
Rejestracja: wt gru 15, 2015 14:56

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: j.rambo84 » czw gru 17, 2015 21:19

Właśnie zainstalowałem dosa na androidzie i grę nie wiem skąd jednak pobrać plik może ktoś wrzucić link oraz napisać jak go rozpakować dzienks

kaktus
Posty: 59
Rejestracja: wt lip 21, 2015 20:31

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: kaktus » pt gru 18, 2015 0:41

Link do dosa v.72 jest na głównej stronie Otchłani, ale jeśli nie chce ci się szukać...
http://www.otchlan.pl/otchlan_beta_v7x/OTCHV72.EXE
Wymagana jest jeszcze paczka csdpmi*b.zip, którą trzeba wrzucić do katalogu z grą. Spokojnie można ją pobrać z jakiejś strony. :D

j.rambo84
Posty: 16
Rejestracja: wt gru 15, 2015 14:56

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: j.rambo84 » ndz gru 20, 2015 13:03

U mnie nawet po rozpakowaniu pliku zip i po wgraniu tych 3 plików nadal mam niektóre wyrazy nierozpoznawalne lub literki zamienione na spacje lub inne litery, nie widać przedmiotów niektórych na ziemi i mag lothar znika na arenie jest na to sposób?

j.rambo84
Posty: 16
Rejestracja: wt gru 15, 2015 14:56

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: j.rambo84 » ndz gru 20, 2015 13:06

Ale dobra walne instalke raz jeszcze może coś pojdzie chyba że to przez dos box na androida

Awatar użytkownika
Weq
Posty: 1380
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: Weq » ndz gru 20, 2015 20:38

Niestety na razie nie - W dosboxie na desktopie wszystko działa... :/
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

j.rambo84
Posty: 16
Rejestracja: wt gru 15, 2015 14:56

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: j.rambo84 » pn gru 21, 2015 13:51

szkoda przerzucę się na Piecową wersję szkoda bo nie mam Pc także w domu na fonie jedynie a tak to biblioteki jak mi się nudzi hłehłehłehłe ale dodam iż znam tą grę od jej powstania więc pytanie do twórców weq i hoborg czy pochodzą z Bydgoszczy ? ta gra liczy dobre 15 lat jak nie więcej.

Pozdrawiam i może jak się nauczę programowania w Gml to mógłbym coś za pozwoleniem twórców pomyśleć o wersji 3d graficznie do du** ale za to rozwinięta z chęcią też bym widział nie przemijających questów tylko postać posiadałaby aktywnego questa który trzeba aktywować w dialogu na przykład.

j.rambo84
Posty: 16
Rejestracja: wt gru 15, 2015 14:56

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: j.rambo84 » pn gru 21, 2015 15:19

musi być wina dos boxa z androidem bo na pieca działa tylko że mnie zabili i trafiłem do komnaty bez wyjść ktoś wie co z tym zrobić jako że spotykam sie z tym pierwszy raz chyba że to rodzaj grobu bez wyjscia nie moge sie teleportować do ogrodu ani do swiątyni bo jestem w trakcie questu z Lotharem

Awatar użytkownika
Weq
Posty: 1380
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: Weq » pn gru 21, 2015 23:40

Nie, Weq i Hoborg pochodzą z Lublina :P
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

j.rambo84
Posty: 16
Rejestracja: wt gru 15, 2015 14:56

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: j.rambo84 » wt gru 22, 2015 12:38

Dlaczego piszesz " Weq i Hoborg pochodzą z Lublina" jakbyś nie był Weq.
Gdybyś był jednym z nich to byś napisał "pochodzimy".
Czyżby zastępca Caranela.

Awatar użytkownika
Weq
Posty: 1380
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: Weq » czw gru 31, 2015 18:14

Taki językowy żarcik :)
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

Taracair
Posty: 3
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 9:23

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: Taracair » czw sty 07, 2016 19:50

Po komendzie

Kod: Zaznacz cały

keyb pl
wracają polskie ogonki. Polecam aplikacje Magic Dosbox. Idealnie nadaje się do gier.

Taracair
Posty: 3
Rejestracja: czw kwie 16, 2015 9:23

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: Taracair » sob sty 09, 2016 18:04

Taracair pisze:Po komendzie

Kod: Zaznacz cały

keyb pl
wracają polskie ogonki. Polecam aplikacje Magic Dosbox. Idealnie nadaje się do gier.
Jednak problem z ogonkami nadal pozostaje nierozwiązany. Nawet po używaniu komend /cp. Weq, jesteś w stanie coś z tym zrobić? Może są jeszcze jakieś inne komendy do czcionek? Podejrzewam, że Otchłań miałaby wielu odbiorców mobilnej wersji.

2016-01-13
OK walczę dalej. Po komendzie keyb pl w emulatorze oraz /cp4 w samej grze ogonki wróciły prawie na swoje miejsce. W niektórych przypadkach jednak rozsypuja niektóre elementy gry. Wszystkie opisy lokacji po których chodzimy wyświetlają się prawidłowo z polskimi znakami, tak samo ekwipunek i np. komenda rozejrzyj. Jednak wiadomości jakie się dostaje podczas odpoczywania albo po wpisaniu pomocy nie są całe czytelne. Niektóre słowa lub całe zdania są poucinane. Nie ma za to popularnych krzaczkow.
Jakieś pomysły?

2016-01-14
Znalazłem temat na forum, w którym mój problem wygląda identycznie: viewtopic.php?f=3&t=1352 Dokladnie w ten sposób wyświetla mi się np. komenda pomoc - wyrazy są poprzerywane. Weq, może problem jest prostszy niż się wydaje? Mógłbyś proszę sprawdzić?

Elenorsar
Posty: 2
Rejestracja: sob lut 27, 2016 14:34

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: Elenorsar » sob lut 27, 2016 15:18

Witam,

Jako, że to mój pierwszy wpis na tym forum, to się przywitam. Także witam ;)

Wracając do tematu, niedawno zacząłem interesować się grą Otchłań. W domu nie mam zbytnio czasu w nią grać i z tego powodu postanowiłem pograć w nią sobie na androidzie. Niestety posiada ona błędy i dla mnie, nowego gracza uniemożliwia normalną rozgrywkę.

Posprawdzałem kilka rzeczy i na moje możliwości znalazłem kilka błędów, które najbardziej przeszkadzają.

Pierwszym błędem były polskie znaki, ale ten błąd dzięki Taracair`owi i komendom "keyb pl" oraz "/cp4" głównie został usunięty, lecz dalej występują gdzieniegdzie krzaczki oraz ucina niektóre wyrazy.

Kod: Zaznacz cały

http://zapodaj.net/images/05a799579e796.png
http://zapodaj.net/images/cf24e9f9c9757.png
Drugi błąd to brak informacji o Magu Lotharze.

Kod: Zaznacz cały

http://zapodaj.net/images/8f53d8562a3f7.png
http://zapodaj.net/images/05a799579e796.png
Trzeci błąd występuje podczas komendy "zagadaj" z innymi ludźmi. Nie pokazuje dostępnych opcji do wybrania, lecz jednak są one dostępne, gdyż kiedy wpiszemy odpowiednią cyfrę to przewijają się puste linijki.

Kod: Zaznacz cały

http://zapodaj.net/images/58d1b565557f2.png
http://zapodaj.net/images/69300c6788a00.png
Grę przetestowałem na FreeBox i aDosBox.

Mam nadzieję, że coś pomogłem tymi screenami i problemy zostaną rozwiązane.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Weq
Posty: 1380
Rejestracja: ndz sty 09, 2005 18:54

Re: Wersja DOS na Androidzie

Post autor: Weq » ndz lut 28, 2016 23:02

Dzięki, generalnie Android zachowuje się dziwnie. Ta sama wersja na dosboxie Windowsowym działa bez pudła...
http://www.otchlan.pl - zapraszam do Otchłani.

ODPOWIEDZ